Choď na obsah Choď na menu

Zemiakové knedle s ovocím

17. 5. 2016

 

Medzi naše najobľúbenejšie jedlá patria aj varené cestá, kde popri haluškách, rezancoch a ďalších sú vyhľadávané aj zemiakové knedle s ovocím. Použiť sa môžu čerešne, jahody, marhule, slivky, čučoriedky. Podávajú sa na sladko a ako posýpka sa používa tvaroh, orechy, mak alebo strúhanka. 

Surovinycsm_szkc53_4cee2c721d.jpg


Na cesto:
400 g múka, polohrubá 
4-5 ks zemiaky, varené v šupke 
½ ČL soľ
1 ks vajce 
Posýpka:
80 g strúhanka 
80 g cukor práškový 
50 g vlašské orechy, mleté 
120 g maslo, rozohriate 
Ovocie:
jahody, čerešne, marhule, slivky (podľa sezóny) 

Postup: 
Uvarte zemiaky v šupke, po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Na doske vypracujte tuhšie cesto za všetkých surovín: múka, vajca, zemiakov a soli. Cesto hneď vyvaľkajte, aby nezredlo. Pokrájajte ho na štvorce, do každého dajte kus umytého a odkvapkaného ovocia a vyformujte do tvaru guľky. Varte v osolenej mierne vriacej vode asi 7 minút, kým nevyplávajú na hladinu. Vyberte ale neoplachujte. Hotové pomastite roztopeným maslom, posypte posýpkou – tvarohom s cukrom, mletým makom s cukrom, mletými orechmi s cukrom, alebo opraženou strúhankou.

Postup na strúhankovú posýpku: 
Strúhanku na suchej panvici opražte do ružova. Opraženú strúhanku oslaďte práškovým cukrom, môžete pridať mleté alebo posekané vlašské orechy, nechajte prehriať a posypte ešte horúce, maslom poliate knedle.